Material & FAQ

Varför just mässing?


Dragningskraften den gyllene metallen har på mig har alltid funnits där, den är antagligen medfödd.
Sedan 2021 har jag skapat smycken och inredningsdetaljer i mässing och jag älskar det!

Det finns ett djup och samtidigt en balans i mässing, som jag inte upplever med något annat material.

Det är också ett material som känns “levande”. Mässing visar tecken på vad det är med om på daglig basis. Att bära smycken i ren mässing kan vara en vacker påminnelse att ta en stund för sig själv varje dag när man släpper allt runtomkring och kommer hem till sig själv, till nuet.

Jag har valt att inte “stänga in” mina smycken i någon form av behandling som gör dom mer motståndskraftiga. Jag vill behålla den levande kärnan.


Det är en dröm att få skapa i detta material!


Hur tar jag hand om mina smycken i mässing?


Att ta hand om dina mässingssmycken direkt efter användning är det som kommer få de att behålla sin glans längst. Tvätta av de i ljummet vatten med mild tvål när du tar av dom för dagen och torka noggrant.

Ett citron bad en gång i veckan ger dom den där gnistan tillbaka (gäller ej smycken med äkta pärlor!)
Jag rekommenderar att lägga dom i handflatan eller en liten skål med ekologisk citronjuice, sådan du kan köpa på flaska som är 100% ren citron, gnugga ditt smycke lite lätt men låt det inte ligga i citron längre än ett par minuter. Skölj av i ljummet vatten och torka av dom noggrant.

Det finns även några saker du direkt ska undvika att utsätta mässing för, såsom starka kemikalier, parfym, hårprodukter, handsprit, feta krämer och kraftigt klorerat vatten.
Svett och hög luftfuktighet kommer göra mässingen dassig, men tvättar du av dina smycken efter användning så håller dom sig blanka länge.

Du kan även putsa dom med en mjuk trasa och en droppe ekologisk olivolja så håller dom sig mer motståndskraftiga mot svett och fuktig varm luft, rekommenderas för smycken utan känsliga stenar/äkta pärlor och speciellt på sommaren. Putsa dom efter att du rengjort ditt smycke med citron för bästa effekt.

Har dina smycken blivit mörka och förlorat sin glans trots daglig rengöring och citron, så är du välkommen att höra av dig och skicka dom till mig på rengöring för att få tillbaka sin strålande kärna.
(Gäller smycken som jag tillverkat och köparen står för frakten.)

Att ta hand om dina smycken i silver kräver inte daglig tvätt, men även silver bör undvikas att bli utsatt för starka kemikalier, parfym, hårprodukter, handsprit, feta krämer och klorerat vatten. Silver bör inte förvaras tillsammans med oädla metaller, då det kan göra dom mörka fortare.

Det är individuellt hur man reagerar på olika metaller, så lyssna på din kropp och ta alltid av smycken om det inte känns rätt/bra, eller som de ger dig hudirritation. Det gäller både mässing och smycken i ädla metaller.

Ta inte av eller på dig känsliga klädesplagg när du har smycken på dig som riskerar att fastna eller riva sönder någonting, en del av mina smycken har oregelbundna ornament och jag vill inte att något vackert du älskar ska bli förstört. Jag rekommenderar inte heller att sova med sina smycken.

Nyputsade blanka skinande smycken är bland det bästa jag vet – En riktig skönhetsupplevelse i vardagen.

Kan jag beställa smycken efter min egen design?


Jag är öppen för det, men bara om jag känner att jag kan göra din vision/idé rättvisa och göra ett bra jobb.
Detta gäller även konst. Du är välkommen att kontakta mig och berätta mer om din vision.

Varför är lövmålningarna inte inramade?


Det är ett val jag gjort av flera skäl.

– Varje enskilt löv är unikt, så det är svårt att hitta ramar som harmonierar med både, storlek, form, motiv och färgskala.

– Sen har vi också den personliga smaken. Lövet inklusive ramen ska passa in i rummet där du vill placera det och du ska självklart tycka att det är det vackraste du vet, vilket bara du vet vad det är.

Vill du ha hjälp kring valet av ram, färg, form och djup, så är du självklart välkommen att höra av dig.

Hur lång tid tar det innan jag får mitt paket?


Jag skickar spårbart med postnord, beroende på var i vårt långa vackra land du bor så bör du få ditt paket 2-6 vardagar efter att jag skickat din order. Framgår inget annat på produktsidan så skickas ditt paket 1-3 dagar efter att jag tagit emot betalningen. Jag är angelägen om att det ska komma fram snabbt och smidigt, men också säkert och oskadat.
Kontakta mig om du har frågor.

Vad för mässing använder du dig av?


Jag använder mig av “vintage” mässing, som är runt 60 år gammal. Just denna mässing har en energi och även fysiska egenskaper som skiljer sig från mässing jag köpt i nutid.
Min vintage mässing har en djupare glans och större motståndskraft mot daglig hantering än “modern” mässing, och det är en ren välsignelse att just denna äldre mässing kom in i mitt liv.

Jag tillverkar alla mina smycken i vintage mässing men en del av mina inredningsdetaljer är gjord i modern mässing.

Vad gör jag om ringen jag vill ha inte är i min storlek?

Mina ringar kommer i den storleken som är angiven i produkt beskrivning. Om en ring du är intresserad av inte är i rätt storlek, så är alternativet att beställa en som är gjord just för dig. Hör gärna av dig via kontaktformuläret.

ett inramat porträtt av en skäggig man, gröna växter, trollhassel och rökelse, smyckesförvaring och smycken i mässingSharing is caring – dela gärna med någon du tror skulle uppskatta det jag skapar